Heemkundekring

Rosmalen

In het belang van ons allemaal heeft de overheid maatregelen genomen tegen het verspreiden van het coronavirus. Hierdoor zien wij ons genoodzaakt om de meeste activiteiten uit te stellen of zelfs af te gelasten.

Maar dat betekent uiteraard niet dat we helemaal niets doen. Nee hoor, achter de schermen wordt er zeer zeker doorgewerkt. Dat betreft helaas geen activiteiten waar we allemaal aan deel kunnen nemen. Maar wel bezigheden die ervoor zorgen dat onze Heemkundekring steeds beter in de steigers komt te staan.

Onze ledenadministratie en boekhouding hebben we verder geoptimaliseerd. De benodigde gegevens van nieuwe leden die zich via onze website aanmelden, worden voortaan geautomatiseerd verwerkt in onze ledenadministratie.We zijn bezig om onze organisatie verder te professionaliseren. De statuten en het huishoudelijk reglement worden kritisch tegen het licht gehouden en waar nodig aangepast aan de huidige tijd. Tijdens de eerstvolgende algemene ledenvergadering zullen we alle wijzigingen toelichten en waar nodig officieel vaststellen.

Wellicht heeft u gemerkt dat er aan onze website wordt gewerkt. Het is bedoeling dat onze site een uitstraling krijgt die meer bij deze tijd past. Door omstandigheden gaat dit wat langzamer dan gehoopt maar stapje voor stapje komen we bij het beoogde doel.

Ook gebruiken we inmiddels de social media om Heemkundekring Rosmalen verder op de kaart te zetten. Onze Facebookpagina is Samengevoegd met de Facebookpagina ‘Ons Rosmalen’. We hebben allebei dezelfde doelstelling. Beiden streven we ernaar om zowel de culturele geschiedenis als het heden van ons eigen durpke in beeld te brengen en te behouden voor het nageslacht.

Daarnaast worden inmiddels ook de kanalen Twitter en Instagram ingezet voor verdere promotie en het op de kaart zetten van onze Heemkundekring.

Op zaterdag 5 september jongstleden heeft, op initiatief van het werkveld activiteiten, onder goede weersomstandigheden een wandeltocht op de Wamberg plaatsgevonden. Vijfentwintig geïnteresseerde en enthousiaste leden hebben deelgenomen aan deze wandeltocht die onder leiding stond van Theo Danen van Heemkundekring ‘De Plaets’ uit Berlicum.

De tweede film over de 2e Wereldoorlog is gereed. We gaan deze film / documentaire onder de naam ‘Oorlogsherinneringen’ presenteren zodra de (corona) omstandigheden dit toelaten. De mensen die hun medewerking aan deze film hebben verleend, hebben de film inmiddels al wel gezien.

Ook de bevrijdingsfietsroute-app is klaar en kan vanaf 23 oktober aanstaande worden gevolgd. De promotie en het onder de aandacht brengen van zowel de film als de fietsroute-app zal zeer korte termijn plaatsvinden. Dit gaan we doen middels onze website, de social media en de lokale Rosmalense media. Houd deze dus in de gaten. Voor meer info zie de rubriek Nieuws op deze website.

De in het voorjaar van 2020 gestarte cursus Rosmalogie kunnen we vanwege alle corona perikelen momenteel helaas voorlopig niet afmaken. Momenteel zijn de laatste lezingen en excursies doorgeschoven naar het voorjaar van 2021. ​

Vanuit het werkveld collecties kunnen wij u melden dat er weer verschillende mooie schenkingen zijn binnengekomen. In Rosmalla zullen we u regelmatig laten kennismaken met ontvangen schenkingen.

Door het werkveld Communicatie en P.R. is er een concept-plan opgesteld. Vanuit dit plan zullen onder andere zowel de campagnes voor de verdere ledenwerving als voor sponsor en donateur werving worden opgestart. Tevens is er binnen dit werkveld een werkgroep opgericht.
Gelukkig blijft onze redactie van Rosmalla, ondanks alle beperkingen, er in slagen om steeds weer een mooi nummer uit te brengen. De redactieraad van Rosmalla is uitgebreid met Harry Heijmans en Wim van Son. Ook Hans Groenewoud zal met enige regelmaat artikelen gaan aanleveren voor plaatsing in Rosmalla.

We gaan onderzoeken hoe we ons periodiek nog interessanter kunnen maken voor een breed publiek. Hiervoor zijn wij op zoek naar schrijfvaardige Rosmalense mensen, die naast de redactieraad, ook artikelen kunnen en willen aanleveren.

Ons nieuwe werkveld Educatie en Jeugd onder leiding van Piet Korsten heeft als doelstelling om de jeugd en de scholen dichter bij onze Heemkundekring te brengen. Hiervoor zal het project ‘De ondergrondse’ worden uitgerold met het doel de basisscholen meer en beter te betrekken.

Plaatjes en foto’s uit de oude doos. De Rosmalense lokale omroep ROS radio brengt op 22 november een radioprogramma van drie uur met alleen maar Nederlandstalige nummers uit vroeger tijden. Tegelijkertijd zorgt onze Heemkundekring voor foto’s die passen bij het tijdsbeeld van die oude liedjes. Die worden synchroon met het radioprogramma getoond op de TV-krant van de ROS. De uitzending op 22 november is van 13.00 tot 16.00 uur. Voor meer info zie de rubriek Nieuws op deze website.

Over onze huisvesting kunnen wij melden dat wij contact hebben met Maatschappelijk Vastgoed van gemeente ’s-Hertogenbosch voor mogelijke locaties voor onze Heemkundekring. Uitgangspunten hierbij zijn, ruimte voor permanente exposities, lezingen, cursussen en filmavonden. Daarnaast moet er voldoende archief-, werk- en vergaderruimte zijn.

Als u alles heeft gelezen zijn er mogelijk vragen, wellicht heeft u ideeën of opmerkingen. Of nog beter, bent u geïnteresseerd geraakt in onze Heemkundekring Rosmalen. Zoek in dat geval contact met ons en stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe dan ook houd corona op afstand en laten we er samen het beste van maken. Maar natuurlijk is het allerbelangrijkste onze gezondheid, blijf dus goed op jezelf passen.