In het kader van vijfentwintig jaar Heemkundekring Rosmalen houdt de vereniging op woensdag 12 november een avond over genealogie. Te gast is John Boeren die veel publicaties op dit gebied op zijn naam heeft staan. Mensen die geïnteresseerd zijn in stamboomonderzoek kunnen een leerzame avond doorbrengen in Perron-3.

Door Herman van Dinther

De lezing is een algemene introductie op genealogisch onderzoek. Mensen die zich nog nooit met dit onderzoek hebben bezig gehouden, krijgen de eerste beginselen uitgelegd. Wie zelf al genealogisch onderzoek doet, is ook van harte welkom om mee te praten, aan te vullen of eigen voorbeelden te geven.
Genealogisch onderzoek in Nederland is voor een groot deel 'standaard', al zijn er natuurlijk in iedere regio ook verschillen. John: "Ik zal tijdens mijn lezing het algemene verhaal houden, maar proberen voorbeelden uit Rosmalen of directe omgeving te geven."
Bij veel mensen sluimert soms al heel lang het idee om eens in de stamboom te duiken. Maar het komt er vaak niet van, een beetje koudwatervrees kan hieraan ten grondslag liggen. Want hoe begin je eigenlijk zo'n onderzoek, zijn er meerdere methodes?
John: "Op deze vragen ga ik uitgebreid in en geef ook aan wat het verschil is tussen de burgerlijke stand en de bevolkingsadministratie. Maar ik geef ook aan welke bronnen je kunt raadplegen en hoe betrouwbaar die zijn. Ook zal ik, als de tijd het toelaat, enkele 'gouden regels' aanhalen. Laat ik ze anders noemen: tips en valkuilen voor de genealoog."

Passie voor historie
JohnBoerenJohn Boeren, (41) heeft bijna zijn hele leven al een passie voor geschiedenis. Hij studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Tilburg en volgde daarna de Hogere Archiefschool in Den Haag. Van 1996 tot 2005 was hij als hoofd dienstverlening en educatie werkzaam bij het Regionaal Archief Tilburg. Sinds 2006 heeft hij bij de gemeente Tilburg andere functies vervuld. In 2011 werd hij buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

In 1998 begon hij met genealogisch en historisch onderzoek. Hij is bestuurslid van de Nederlandse Genealogische Vereniging, voorzitter van de Stichting Adriaen Snoerman Fonds, lid van de heemkundekringen in Loon op Zand en Kaatsheuvel en publiceert al vele jaren artikelen op het gebied van genealogisch en regionaal-historisch onderzoek.

Om u enigszins voor te bereiden op deze lezing is het wellicht zinvol om ook eens kennis te nemen van hetgeen op onze eigen website onder de rubriek 'Genealogie' is opgenomen.
De lezing 'Genealogie' op woensdag 12 november start om 19:30 uur in de Heemkamer (1e verdieping Perron-3).
Entree leden gratis. Niet leden betalen € 2,50.

zaterdag 16 december 2017