Heemkundekring

Rosmalen

Nieuwsbrief HkkRm mei 2021

Covid 19 200Gelukkig is miss Corona terrein aan het verliezen en is het vaccineren echt op stoom aan het komen. Desondanks staan al onze activiteiten met fysieke contacten nog steeds op hold en is ons Heemhuis gesloten. Het is helaas niet anders maar er gloort licht aan het eind van de tunnel. Samen komen we hopelijk uiteindelijk sterker uit deze moeilijke periode.

Uiteraard gaan we achter de schermen nog steeds door. Dat betreft helaas nog steeds geen activiteiten waar we allemaal aan deel kunnen nemen. Maar wel bezigheden die in het belang zijn van onze Heemkundekring en het treffen van voorbereidingen voor activiteiten als we miss Corona definitief de deur hebben gewezen. Op bestuurlijk niveau zijn er video-vergaderingen, via de e-mail blijven we alle zaken volgen, en we blijven natuurlijk zichtbaar via Facebook, Instagram, ROS TV-krant en de lokale media. Ook zijn we af en toe te horen op ROS Radio. Op onze website kun je natuurlijk altijd terecht.

Hieronder een overzicht van alles waarmee we bezig zijn, wat zich heeft afgespeeld en nog op stapel staat.


Boek Hintham 250Fotograaf: Karel Goossens (Thuis in het Nieuws – De Molen)

De historie van Hintham
Ad van Liempt, lid en vrijwilliger van onze heemkundekring heeft een prachtig boek geschreven over de ruimtelijke historie van Hintham. Maar liefst 5 jaar (2015 tot en met 2020) heeft Ad onderzoek gedaan. En het mag gezegd: ‘Het resultaat is een juweeltje’. De geschiedenis (1830 – 1945) van de ruim 380 panden die er in die periode in Hintham stonden is pagina’s in 288 beschreven en rijkelijk geïllustreerd middels meer dan 860 foto’s, bouw- en andere tekeningen en kaarten. Diverse oude families uit het dorp hebben hun medewerking verleend aan de totstandkoming van dit aansprekende boek. Dankzij hun medewerking is er niet eerder gepubliceerd materiaal ontdekt en in het boek opgenomen. Uniek zijn de ruim 70 opgenomen schilderijen en tekeningen van huizen uit veelal particuliere collecties.

Op 5 mei 2021 heeft Ad een exemplaar van het boek geschonken aan Heemkundekring Rosmalen en overhandigd aan onze voorzitter. Vanzelfsprekend krijgt dit fraaie boek een plek in onze historische bibliotheek.

Digitaliseren foto’sFotocamera int
Zoals jullie wellicht weten staan er op onze website, onder het gele tegeltje ‘Beeldbank foto’s’ ca. 3.500 foto’s. Als vrijwilligers van onze heemkundekring zijn Ronald en Antoinette van Grinsven, druk bezig om alle foto’s die in ons archief zitten te digitaliseren. In eerste instantie worden deze digitale foto’s intern opgeslagen om daar waar nodig verder gerubriceerd en gedocumenteerd te worden. De omvang van dit bestand loopt naar verwachting op naar bijna 5.000 foto’s. Een hele kluif die in vertrouwde handen is en zal leiden tot een mooi digitaal platform.

Facebook
Onze facebookpagina ‘Heemkundekring Rosmalen / Ons Rosmalen’ loopt meer dan goed. De teller staat inmiddels op bijna 2.600 volgers. Nagenoeg dagelijks worden er foto’s of filmpjes met bijbehorende verhalen geplaatst door Ronald en Antoinette van Grinsven. En natuurlijk heeft ook Instagram de benodigde aandacht.

Huisvesting
Hier is al veel over geschreven en nog meer over gesproken. Op dit moment is er nog geen uitzicht op een definitieve oplossing. Gezien de verschillende problematieken bij mogelijke locaties volgen we als bestuur wel een meersporenbeleid. De voormalige Basisschool Kruisstraat blijft in beeld maar de vooruitzichten zijn helaas niet erg hoopvol.

Zoals jullie in het lokale nieuws hebt kunnen vernemen, gaat het Rodenborch College in 2022 verhuizen naar de Groote Wielen. Vanuit de wijk Sparrenburg zijn er plannen in ontwikkeling om te kijken naar de mogelijkheden van de huidige locatie aan de T.M. Korstenhorstlaan. Wellicht is dit voor onze heemkundekring ook een mogelijkheid om hierbij aan te sluiten.

Zoals bekend zijn we momenteel gehuisvest in Perron-3. Daar loopt actueel een bredere heroriëntatie om te kijken naar een verbeterde invulling voor een aantal ruimtes. Mogelijk ontstaan hierbij wellicht ook kansen voor onze heemkundekring. Het is en blijft afwachten maar ben ervan overtuigd dat wij als dagelijks bestuur alle ontwikkelingen op de voet blijven volgen. En natuurlijk blijven we in gesprek met alle partijen en belanghebbenden.

Algemene Ledenvergadering 2021
Vanwege alle beperkingen ten gevolge van corona heeft deze vergadering nog steeds niet plaats kunnen vinden. Als bestuur hebben we het voornemen om de Algemene Ledenvergadering 2021 te houden op dinsdag 12 oktober 2021 en natuurlijk zullen wij tijdig de uitnodigingen versturen. Maar noteer deze datum alvast in jullie agenda.

Donaties aan Heemkundekring Rosmalen
Onze heemkundekring heeft de ANBI-status. Dit betekent dat donaties aan onze vereniging, zonder drempel, voor de inkomstenbelasting aftrekbaar zijn als giften. Er zijn wel enkele voorwaarden, de donatie moet schriftelijk worden overeengekomen en de afspraak moet vijf jaar gelden. Inmiddels hebben we onze eerste donateur geregistreerd, wij hopen natuurlijk dat er meer komen. Bent u als geïnteresseerd neem dan contact op met de Heemkundekring.

Zoals eerder aangekondigd is er ook een werkgroep in het leven geroepen om nog actiever leden, sponsoren en donateurs te werven. Op 17 mei aanstaande komt deze werkgroep voor het eerst bij elkaar.


armoe troef maar wel tevreden 250Het gezin Swanenberg-Heijmans

Brabantserfgoed
Graag brengen wij bij jullie een zeer lezenswaardig en boeiend verhaal van Cor Swanenberg onder de aandacht. Middels onderstaande link kunnen jullie kennisnemen van wat Cor allemaal treffend heeft verwoord en in beeld gebracht.

https://www.brabantserfgoed.nl/page/13079/het-boerenwerk-hield-nooit-op?utm_source=nieuwsbrief

Foto links "Armoe troef, maar wel tevreden". Het gezin vlnr: Han Swanenberg-Heijmans, Piet 'Gurtjes' Swanenberg en de kinderen Gerrit (de oudste), Nellie, Cor en Harrie (later volgde nog nakomertje Gerrie). De foto werd gemaakt door Zwitserloot, een eierkoper uit Den Bosch. (Bron: Cor Swanenberg) ©Alle rechten voorbehouden

Inschrijving Vrijwilligersregister
We gaan binnen korte tijd beginnen met het regelen van de inschrijving van onze vrijwilligers via de ‘Vrijwilligersverklaring’ in ons ‘Vrijwilligersregister’. Deze inschrijving is van belang om te voldoen aan de ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ en de vrijwilligers-verzekering van de Gemeente ’s-Hertogenbosch. Binnenkort krijgt iedereen via de mail deze verklaring toegestuurd en we vragen iedereen deze uit te printen, in te vullen en te ondertekenen en weer in te scannen en terug te sturen. De verklaring kan ook gewoon per post naar de Heemkamer worden gestuurd.
Bij de mail die we daarover sturen leggen we nogmaals uit hoe te handelen. We hebben al eerder uitgelegd hoe en waarom we deze zaken moeten regelen: ook daar komen we nog even op terug. Als er vragen zijn kan er contact gezocht worden met Hans Groenewoud, functionaris gegevensbescherming.

Bericht voor de Genealogen onder de Heemkundekringleden
Via de website ‘Academie voor Genealogie’ (https://academievoorgenealogie.nl/) is het mogelijk om maandelijks leerzame talkshows te volgen op het uitgebreide gebeid van de genealogie. Deze talkshows, genaamd ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’ worden gepresenteerd door John Boeren. Hij nodigt voor elke bijeenkomst steeds een aantal vooraanstaande genealogen uit. Er zijn dit jaar al een hele reeks talkshows uitgezonden: de website biedt de mogelijkheid ze allemaal terug te kijken Ook de talkshows vanaf september 2020 zijn nog te bekijken. Een en ander is zeer zeker de moeite waard en levert de in archieven zoekende heemkundeleden steeds weer nieuwe mogelijkheden op om kennis en het zoekgebied te vergroten. En daardoor je stamboom aan te passen tot een groter geheel.

Voor dit voorjaar staat er nog één talkshow op het programma: 10 juni anstaande. Je kunt je opgeven via bovengenoemde website. Je krijgt dan een link toegestuurd naar de website en een inlogcode.
Voor een aantal van ons is de presentator geen onbekende: John heeft in 2015 voor een aantal leden gedurende 5 avonden een cursus ‘Genealogie voor beginners’ gegeven in onze Heemkamer.
Mochten er nog leden belangstelling hebben voor het lesmateriaal van deze cursus uit 2015, laat het dan even weten. Deze cursus kunnen we nog steeds doorsturen. Daarnaast is ook nog de genealogiecursus in de aanbieding die destijds door de Open Universiteit werd uitgegeven. Deze cursus is iets meer voor de gevorderden op genealogisch gebied. Laat weten of je belangstelling hebt via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.: Hans Groenewoud verstuurt dan een en ander via de mail.

Tijdstukken
Binnen het werkveld Educatie is het plan opgepakt om korte filmpjes (8-10 minuten) te maken over allerlei Rosmalense onderwerpen, die we Tijdstukken gaan noemen. Vaak hebben deze filmpjes een relatie met de Rosmalense Canon, zoals die op de site van de heemkundekring te lezen is en ook vermeld staat in het boek `Rosmalen 1200`.

De tijdstukken worden voor heemkundeleden, belangstellende Rosmalenaren en zeker ook scholieren een bron van informatie. In veel gevallen gaat een Tijdstuk uit van een voorwerp, foto of model. Inmiddels hebben Peter van Hoek, Jos Korsten en Piet Korsten al twee tijdstukken klaar en wordt er op dit moment druk aan een derde filmpje gewerkt.

Kijk hier naar de filmpjes "Tijdstukken" op onze website.

Koptelefoon  Tijdstukken  Rodenborch

Maquette villa De Gele Hoeve
Eerder maakte Riny van Hassel voor de Heemkundekring al een maquette van de voormalige St. Josephschool, de Mariaschool en niet te vergeten de maquette van de Duitse trein die in 1944 enkele maanden in Rosmalen stil stond. Momenteel is Riny bezig met de bouw van villa ‘De Gele Hoeve’. Deze villa van de Bossche notaris van de Mortel was een van de meest markante woningen die Rosmalen ooit heeft gekend. Ontworpen in 1919 door de beroemde architect Hanrath, heeft de villa tot 1944 langs de Graafsebaan gestaan halfweg tussen de Heer en Beekstraat en de Molenstraat. Tijdens de bevrijding van Rosmalen op 23 oktober van dat jaar raken Duitse en Britse troepen slaags met elkaar in de buurt van de villa. Die strijd bezegelt niet alleen het lot van de Duitsers maar ook dat van villa De Gele Hoeve. Deze wordt geraakt en brandt tot de grond toe af. Ook over de historie en het noodlottige einde van de villa zal een Tijdstuk worden gemaakt. Uiteraard zal dan de schitterende maquette van Rien van Hassel hierbij als uitgangspunt dienen!

Maquette villa De Gele Hoeve 1 450     Maquette villa De Gele Hoeve 2 450

Het werkveld activiteiten wil graag het volgende melden:
Er bestaat het voornemen om tijdens de ‘Open Monumentendagen’ op 11 en 12 september aanstaande, een wandeling te organiseren langs een paar mooie Rosmalense monumenten.

Ook zit in de planning om in week 42 (oktober) de ‘Week van de historie van Rosmalen’ te organiseren. Tevens zal in deze week, mede in verband met de bevrijding van Rosmalen 77 jaar geleden, de film ‘Oorlogsherinneringen’ gepresenteerd worden,.

Tevens staat dit werkveld te trappelen van ongeduld om jullie kennis te laten maken met twee machtig mooie films: ‘de geschiedenis van De Binckhorst en een film over Peer Smulders (gemaakt in 2012)

Graag brengen we de bevrijdingsfietsroute-app nogmaals onder de aandacht. Absoluut een aanrader om deze route een keer te volgen.

Tot slot
Verschillende van onze leden hebben zich aangemeld om als vrijwilliger iets voor onze Heemkundekring te gaan doen. Helaas belemmeren corona en zeer zeker de lockdown ons om samen met jullie activiteiten en werkzaamheden op te starten. Het is helaas niet anders. Maar natuurlijk hopen wij dat jullie over ’n tijdje, als er weer activiteiten mogen worden opgestart, nog steeds beschikbaar zijn.

Als u alles heeft gelezen zijn er mogelijk vragen, wellicht heeft u ideeën of opmerkingen. Of nog beter, bent u geïnteresseerd geraakt in onze Heemkundekring Rosmalen. Zoek in dat geval contact met ons en stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met vriendelijke groet,

Heemkundekring Rosmalen