Heemkundekring

Rosmalen

Bier-specialist Gerard Velders te gast bij Heemkunde Rosmalen

gerardvelders

Rosmalen: In het zilveren jubileumjaar van Heemkundekring Rosmalen organiseert de vereniging tal van interessante activiteiten. Op woensdag 12 februari is Oisterwijker Gerard Velders (60) te gast. Hij kent de kenmerken van een goed glas bier dat door veel kleine brouwerijen wordt gebrouwen. In de ruimte van de Heemkundekring aan de Hoff van Hollantlaan verhaalt hij over de geschiedenis van de brouwerijen in Rosmalen, Den Bosch en de regio. En natuurlijk alles over bier.

Door Herman van Dinther

“Van de Rosmalense brouwerijgeschiedenis is niet heel veel bewaard gebleven”, stelt hij teleurgesteld vast. “Maar wanneer ik in de regio duik dan komen er heel wat interessante verhalen boven drijven. Maar zijn er ook nog veel attributen en zelfs locaties in tact gebleven.” Gerard maakte in zijn jonge jaren samen met zijn vriendenclubje kennis met bijzondere bieren. Dit gekoppeld aan zijn interesse voor geschiedenis zette hem op het spoor van alles wat met bier en brouwerijen te maken heeft. In de jaren tachtig volgde hij een cursus bierbrouwen en begin jaren negentig sloot hij zich aan bij de vereniging PINT, een club van heel betrokken en kritische bierkenners. Hij maakt deel uit van de redactie van het ledenblad waarvoor hij regelmatig schrijft over bierstudiereizen. Als rasechte Bosschenaar verzorgt Gerard al een jaar of zes voor de module Industrieel Erfgoed t.b.v. Boschlogie III de lezing Bier en bierbrouwerijen in ’s-Hertogenbosch en omgeving. “Bij mijn lezingen ga ik ook in op het economisch belang van de kleine brouwerijen. Dat moet je namelijk niet onderschatten. Om die reden werd ik eerder uitgenodigd door de Hogeschool Den Bosch om de studenten inzicht te geven in het belang van deze kleine biersector.” Rosmalense bierkenner De bierkenner Velders werd voor de Heemkundekring uitgenodigd door Rosmalenaar Rob Hoogenboom zelf ook een groot bierkenner en mede-inspirator voor het Heemkundebier Van ons Eijgen. Rob: “Het is hartstikke fijn dat Gerard onze gast wil zijn en komt vertellen over zijn grote voorliefde voor bijzonder bier. Hij is zelf een verdienstelijk amateur bierbrouwer. Vorig jaar mocht hij zelfs een dag mee brouwen bij de Bossche brouwerij ’t Kolleke van Jan van Kollenburg. Hij heeft een soort van fotografisch geheugen voor smaken en geuren van bieren en is een ware meester in bierproeven. Behalve dat is hij een man met brede interesses. Naast zijn werk als ambtenaar burgerlijke stand bij de gemeente Den Bosch is hij muzikant en beheerst hij het Chinese kaligrafieschrift. Een man die ons een boeiende avond gaat bezorgen, dat weet ik zeker.”

De avond wordt gehouden in de kelder van Perron-3, ingang via het gebouw B aan de Hoff van Hollantlaan. Het programma begint om 19.30 uur en de toegang is gratis voor leden. Niet-leden betalen € 2,50 aan de zaal. Een plaats reserveren is gewenst. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..