Heemkundekring

Rosmalen

‘Rosmalen vroeger en nu’ in Annenborch

annenborch 200Van 11 maart tot en met 30 april 2022 sieren bijzondere foto’s van Rosmalen verschillende ruimtes in Annenborch. De beelden tonen het dorp door de jaren heen, in zwart-wit en kleur. Zeer speciaal zijn de ingekleurde zwart-wit foto’s die een schitterende tijdsbeeld opleveren. Met voor veel kijkers dierbare herinneringen. De expositie is toegankelijk voor iedereen.

De expositie is samengesteld door het Rosmalense fotobedrijf Marleyart en Heemkundekring Rosmalen. De geselecteerde beelden zijn namelijk afkomstig uit zowel de archieven van de heemkundekring als uit die van Ronald en Antoinette van Grinsven, de drijvende krachten achter Marleyart.

Rosmalen Kerkstraat
Fotografie is de passie van Ronald en Antoinette. Samen hebben ze een gigantisch archief met fotografisch materiaal. Ze zijn in 2013 begonnen met digitaal fotograferen en het bewerken van die foto’s. Met name portretten en landschappen.

Op zoek naar meer uitdaging, startten ze enige jaren geleden bovendien met analoge fotografie. Hun tuinhuis is hiervoor omgedoopt tot donkere kamer en zowel in de fotostudio als buiten ‘spelen’ ze bij voorkeur met de boxcamera (Agfa), een twee-ogige camera (Rolleiflex) en een analoge spiegelreflexcamera. Ze hebben zelfs een antieke plaatcamera uit ongeveer 1910, waarmee al menig portret is gemaakt.

Ronald en Antoinette zijn als vrijwilligers verbonden aan Heemkundekring Rosmalen. Hier zorgen ze voor het digitaliseren van het fotoarchief. Uit de combinatie van de twee archieven is bijvoorbeeld in 2021 het zeer succesvolle stickerverzamelboek ‘Ons mooi durpke’ ontstaan. Een project waarbij ook Winkelcentrum Molenhoek was betrokken. De foto-expositie in Annenborch brengt ongetwijfeld opnieuw het warme gevoel van ‘Ons mooi durpke’ naar boven.