Heemkundekring

Rosmalen

4 en 5 mei; dit jaar anders maar niet minder met o.a. de film ‘Vijf Donkere Jaren’

Via www.ros-radio.nl en www.ros-tvkrant.nl kunt u als luisteraar én kijker volledig op de hoogte blijven van de gebeurtenissen die in Rosmalen op beide dagen plaatsvinden. Uniek is dat er op Ziggokanaal 43 bewegende beelden getoond zullen worden!

Luister naar ROS-Radio Kijk naar ROS tv krant
Klik op het logo om live naar ROS-Radio te luisteren of ROS-Kabelkrant te kijken

rodenborch vrij retinaOp 4 mei zal er om 19.00 uur een film te zien zijn, gemaakt door een aantal leerlingen van het Rodenborch-College. Zie ook elders op de Kabelkrant. Dan zullen er vervolgens voor en na de klok van 20.00 uur geluidsopnamen te horen zijn van het Callistus Ensemble bij de Gedachtenisruimte Vennehof.

Vennehof int
vrijheid en vlagDan is het 5 mei en maakt herdenken plaats voor het bevrijdingsgevoel. Ros-Radio beschikt over een gigantische database en wij zullen op deze dag opnamen laten horen die eerder gemaakt zijn op 5 mei 2018 en 2019 met muziek, interviews en vele sfeermomenten.


Maar dat is nog niet alles. 

Op 5 mei om 15.00 uur en 20.00 uur zal de film “Vijf donkere jaren” van Heemkundekring Rosmalen worden vertoond, deze prachtige film is een productie van Piet en Jos Korsten en Peter van Hoek.

FilmVijfDonkereJaren intDe film bevat interviews met Rosmalenaren die de oorlogsjaren zelf hebben meegemaakt, Ties van Grinsven, Jos Dollevoet, mevr. Riet van Coenen-van Creij, mevr. Van den Berg-Coppens en de helaas inmiddels overleden mevr. Van Bussel en mevr. Vorstenbosch.
Oud-journalist John van Miltenburg komt aan het woord en Rita Bijnen uit Berlicum, die tijdens de W.O. II naar Landgoed Coudewater moest verhuizen leest voor uit het door haar geschreven oorlogsdagboek.
In deze 40 minuten durende film komen naast deze interviews prachtige oude foto’s en filmbeelden over Rosmalen in de Tweede Wereldoorlog voor. Het trieste verhaal over Gred van Gerven wordt verteld door Diny en Wil van den Elzen. Ook het verhaal van de gestrande Rode Kruistrein bij het Oude Station Rosmalen wordt door Ad Hermens toegelicht.
Kitty van der Doelen – Crane, dochter van de Britse oorlogsveteraan Sam Crane leest een gedicht voor, wat door haar vader is geschreven.
De film, welke voorzien is van prachtige muziek en een goede voice-over, zal de kijkers ongetwijfeld blijven boeien.

75JaarVrijheid intWij beseffen maar al te goed dat een herdenking en een feestdag gezamenlijk gevierd moeten worden, maar ondanks de Coronacrisis hopen wij u toch “het 4 en 5 mei gevoel” te mogen brengen via de ROS-radio en de ROS-tvkrant.

Hieronder kunt u de ROS-Radio intervieuws beluisteren van Rien van den Broek, 26 april 2020 over de film "Vijf donkere jaren" en Jos Korsten, 10 mei 2020 over de film "Ooggetuigen".

Downloaden Naam Afspelen Grootte Duur
download Intervieuw ROS-Radio - 26 april 2020
Hans Breuer (ROS) & Rien van den Broek (HkkRm)

7.3 MB 8:01 min
download Intervieuw ROS-Radio - 10 mei 2020
Hans Breuer (ROS) & Jos Korsten (HkkRm)

13 MB 14:10 min