Wij zijn van 1 juli 2024 t/m 31 augustus 2024 niet bereikbaar wegens vakantie
Wij zijn van 1 juli 2024 t/m 31 augustus 2024 niet bereikbaar wegens vakantie

Toegankelijkheidsinstrumenten

Tijdstukken ROS bode int
Jos Korsten, Riny van Hassel, Piet Korsten en Peter van Hoek achter de maquette van Villa De Gele Hoeve

Vier heren doen oude tijden herleven

ROSMALEN – Ontelbare en onbetaalbare uren steken ze in het onderzoeken, zich informeren, filmen, fotograferen, schrijven, vergaderen, materialen verzamelen en maquettes bouwen. En maar weinig mensen kennen de prachtige resultaten die deze heren van de Heemkundekring weten te creëren.

En dat is jammer. Daarom ging de Rosbode in gesprek met Piet en Jos Korsten, Peter van Hoek en Riny van Hassel. Vier heren die hun leeftijd liever niet noemen, in ieder geval zijn ze nog jong en vitaal genoeg om u nog lang van mooie films met een historisch verhaal te blijven voorzien.

Het begon allemaal met de films die gemaakt werden voor de viering van 75 jaar bevrijding van Rosmalen. Die films werden massaal bezocht en bekeken en dat smaakte naar meer. Ze stapten over naar Tijdstukken zoals de heren hun laatste zes films noemen waar nu een zevende aan toegevoegd gaat worden. Filmpjes van 12 tot maximaal 15 minuten, want dan blijf je de kijker boeien.
De tijdstukken kunnen over van alles gaan, een ding is echter zeker, het onderwerp is historie. Jos Korsten: “De bedoeling van onze filmpjes is uiteraard om aandacht van mensen te trekken. We willen mensen nieuwsgierig maken, zodat ze zich na het zien van een tijdstuk afvragen wat er nog meer achter het verhaal zit. Vaak krijgen we opmerkingen als ‘Dat wist ik niet!’ Echter, willen we nog veel meer mensen bereiken dan de vaste kring kijkers die ons nu volgt.”

Peter van Hoek: “Zo hebben we een tijdstuk gemaakt van Villa De Gele Hoeve. Deze villa werd in 1931 gebouwd en was eigendom van de heer Lewin, eigenaar van de Capsulefabriek in Den Bosch. Veel mensen denken dat de hele wijk zo heet, dit klopt niet helemaal. De naam behoorde aan deze villa die er niet meer is. Aan de weg naar Hintham staat nog een oude molensteen die vroeger bij deze villa stond. We werken graag met onderwerpen die niet zo bekend zijn, onderwerpen die mensen nieuwsgierig maken. Naast bewegende beelden en foto’s zetten we er passende muziek bij en een voice-over verteld het bijbehorende verhaal.”

“Het maken van deze tijdstukken kost veel tijd en energie, maar het geeft ons ook weer veel energie en plezier”, zegt Piet. “We duiken de geschiedenis in, zoeken gegevens in oude boeken en archieven, verzamelen bouwtekeningen en beeldmaterialen of maken dat zelf met een drone.”
De drie heren Jos, Peter en Piet passen naadloos bij elkaar. Ze corrigeren en bekritiseren elkaar om tot het beste resultaat te komen. En Riny van Hassel maakt vervolgens een maquette van het onderwerp van de film. Zo maakte hij al maquettes van het oude station, de Mariaschool en de Sint Jozefschool, en nu van de villa van het laatste nieuwe project De Duinsche Hoeve.

Jos: “Deze prachtige villa met een rijke historie stond op het terrein van Mariaoord. Helaas liggen na een verwoestende brand in 2007 alleen de fundamenten er nog. Het is hoogst waarschijnlijk het grootste huis dat ooit in Rosmalen heeft gestaan en lag linksachter het huidige hoofdgebouw van Mariaoord. We hadden geluk, de huismeester van Mariaoord bleek de originele bouwtekening nog te hebben. De film komt binnenkort online en de maquette van Riny komt in het restaurant van Mariaoord te staan.”

Peter: “Met gevaar voor eigen leven hebben we na de verwoestende brand in 2007 foto’s van de restanten van Villa De Duinsche Hoeve gemaakt. Zo vonden we er nog oude dakpannen waaruit bleek dat het pand bruine dakpannen heeft gehad. Een mooi project weer waar we graag uw aandacht voor vragen. We vertellen u graag de historische verhalen en willen zo ook de aandacht op onze Heemkundekring vestigen. Mensen lezen tegenwoordig minder maar kijken wel graag beelden. Korte films boeien, lange films niet.”

Peter van Hoek is van het filmen en monteren. Jos Korsten zoekt in de geschiedenis en schrijft de voice-over teksten en Piet Korsten is de ‘Roadmanager’. Hij neemt interviews af, spreekt teksten in en beheert de contacten. Een mooi trio die aangevuld met Riny van Hassel voor de maquettebouw interessante producties neerzetten. De tijdstukken, onder andere van 100 jaar Harmonie St Cecilia, Rodenborch en Anneborch, van liefdesgesticht tot zorgcentra en nog enkele andere zijn te zien op de website via;