Werkgroepen
De Heemkundekring Rosmalen heeft in de loop van de jaren diverse werkgroepen ingesteld, om structuur te brengen in de werkzaamheden.
Papieren archief
Deze werkgroep onderzoekt de eerder en als nieuw verkregen papieren op archiefwaarde en sorteert deze naar thema’s. Betwijfelde of als mogelijk te verwijderen beoordeelde archiefbescheiden worden apart gelegd, waarna de Werkgroep Archiefcontrole in onderling overleg daarover een eindoordeel velt.
Archief Beeld en Geluid
Het filmarchief is grotendeels gedigitaliseerd. De vele foto’s zijn nog niet gestructureerd. Struikelblok is het benoemen van de in bezit zijnde foto’s. Er wordt onderscheid gemaakt tussen genummerde originele foto’s en kopie-foto’s. Er worden nieuwe fotomappen gemaakt in een pdf-bestand, waarin heemkundigen en anderen makkelijker kunnen zoeken.
Voorwerpenarchief
Het beheer en het onderhoud van de collecties en schenkingen behoren tot de kerntaken van deze werkgroep. Van het erfgoed worden digitale foto’s gemaakt.
Archiefcontrole
Deze werkgroep begeleidt de hiervoor genoemde werkgroepen. Nadat de hier bedoelde werkgroepen de onder hen vallende bescheiden hebben geordend, gaan de leden van deze werkgroep bepalen wat van het apart gelegde archief en erfgoed wel en wat niet bewaard dient te worden. De leden van de hiervoor genoemde werkgroepen mogen niet meer uit eigen beweging iets weggooien, maar leggen dat op een daartoe aangewezen bestemming.
Inboeken Schenkingen, Bibliotheek en Uitleen
Deze werkgroep zorgt voor het wekelijks in een computerbestand brengen van bijzondere schenkingen, boeken en tijdschriften. Tevens wordt bijgehouden aan wie en tot wanneer een boek of tijdschrift wordt uitgeleend. Alle schenkingen worden genummerd en met het nummer erop gefotografeerd. Dat geschiedt voordat besloten wordt tot handhaving of afvoeren van het verkregenen.
Bidprentjes
Bijzondere aandacht wordt besteed aan de bidprentjes van personen die geboren, gehuwd, gewoond, gewerkt en/of gestorven zijn binnen de woonplaats Rosmalen. Allereerst worden daarmee de lijsten met indices in de heemkamer gevuld. De hiervan gemaakte en/of te maken scans worden daarna overgezet in een format voor plaatsing op de website.
Ondersteuning Genealogie en Heraldiek
De WOGH werd opgericht op 3 november 1998. Voor hetgeen o.a. door de vrijwilligers is geïndiceerd en in het Heemhuis beschikbaar wordt gesteld kan men na raadpleging van onze website elke maandagavond terecht in ons Heemhuis. Voor nadere informatie betreffende genealogie en/of heraldiek kan men desgewenst ook mailen met info@heemkundekringrosmalen.nl
Digitale bestanden en Systeembeheer
Deze groep draagt zorg voor het onderhoud van de bij de Heemkundekring Rosmalen aanwezige computersystemen. Per maand vindt aanvulling en wegschrijving plaats. Het is een steven om alle bezit van de Heemkundekring Rosmalen te digitaliseren en daarmee ook alle eigendommen te borgen.
Public Relations en Publiciteit
Deze groep verzorgt, onder directe verantwoordelijkheid en/of in opdracht van het bestuur, de public relations op diverse wijzen, alsmede de publiciteit in de pers. Buitengewone persberichten worden opgesteld door de secretaris en/of voorzitter.
Website
Deze groep draagt zorg voor het verwerken van de aangereikte input. Zij controleren de via derden ontvangen teksten en spelen de input door aan de webbeheerder. De webbeheerder zorgt tevens voor het in de lucht houden van de website.
‘Nieuwsbrief’
In de berichtgeving wordt een nadrukkelijk onderscheid gemaakt tussen – De papieren Nieuwsbrief met evaluaties en nieuwsberichten; – De digitale Nieuwsbrief met hotnieuws voor leden; – Website-nieuws met bijzonder/openbaar nieuws van de Heemkundekring Rosmalen. De papieren ‘Nieuwsbrief’ voor heemkundekringleden wordt tegelijk met de ‘Rosmalla’ bezorgd. Deze ‘Nieuwsbrief’ wordt ook op de website geplaatst, maar is daar dan enkel toegankelijk voor leden van de Heemkundekring Rosmalen.
Redactie ‘Rosmalla’
Deze groep is benoemd op 16 november 2001. Samen vormen de leden een redactieraad die de inhoud en de vorm van het kwartaalblad verzorgt. De eindverantwoordelijkheid van een uitgave ligt bij het bestuur. Voordat het blad naar de drukker gaat, dient het bestuur vooral het inhoudelijke te fiatteren.